Nieuws

Heeft u vragen
Bel ons (0523) 25 14 08

Groep 8 bedenkt een creatieve oplossing voor een langdurige ruimtereis

21 november 2023

Op dinsdag 21 november 2023 zijn 215 basisschoolleerlingen van Scholengroep Hannah bij elkaar gekomen voor een onderzoekswedstrijd. Zij hebben gedeeld aan elkaar en verschillende juryleden welk probleem en oplossing ze hebben bedacht bij het vraagstuk: Kies een menselijk, fysiek, technisch of sociaal probleem uit waar je mee te maken kunt krijgen tijdens een langdurige ruimteverkenning in of binnen ons zonnestelsel.

De afgelopen weken hebben de 10 verschillende bovenbouwklassen onder leiding van hun leerkrachten en twee PABO studenten van Hogeschool VIAA, op de eigen school gewerkt aan hun onderzoek. Ze zijn opzoek gegaan naar problemen en oplossingen en mochten daarvoor contact leggen met verschillende ruimte-experts. Ook kregen ze bezoek van een jurylid samenwerking en van één van de volgende ruimte-experts: Charlotte Pouwels, zij organiseert analoge astronautenmissies naar extreme plekken op aarde, Tommy Borsboom, werkzaam in de ruimtevaarttechniek, of Eltjo Wubbenga, hij heeft gewerkt als huisarts en bij de luchtmacht en heeft vooral kennis over wat een ruimtereis fysiek met je lichaam doet.

Wedstrijddag

Tijdens de wedstrijddag van 21 november deelden de leerlingen hun bedachte oplossing met andere teams en meerdere experts voor feedback. Vervolgens kregen ze de tijd om aanpassingen te doen. Later op de dag werden er verschillende presentaties gegeven. Een presentatie over het onderzoeksproces, een presentatie over hoe de samenwerking verliep en een eindpresentatie waarin het gekozen probleem met de uiteindelijk bedachte oplossing gepresenteerd werd.

Je stem laten horen

De onderzoekswedstrijd wordt georganiseerd door het lectoraat Goede Onderwijspraktijken van Hogeschool Viaa en de Scholengroep Hannah. Zij werken samen aan een nieuwsgierige, onderzoekende houding. Ze vinden het belangrijk dat je als leerling vragen durft te stellen, je vanuit nieuwsgierigheid je stem laat horen, en dat je als kind verantwoordelijkheid leert te nemen om wat te doen met jouw ideeën.

Ga terug naar Nieuwsoverzicht